телефон 0 700 800 73 на цена на градски разговор

Прекарай празниците в Гърция и се потопи в магията на вечния Солун

В страна, в която всеки човек има по два рождени дни в годината (гърците броят и имените си дни), тържествата са на изключителна почит, особено когато става думи за източноправославните празници. Великден, Коледа и Нова година заемат специално място в сърцата на хората, но още по-специално място в сърцата на гърците. Едно е сигурно – южните ни съседи знаят как да заразят всеки с празнично настроение, а гостоприемството им ще ви накара да е връщате в Солун всяка година.
В тази статия ще се опитаме да ви потопим в магичната атмосфера на празничен Солун по време на най-важните празници в календара на южните ни съседи – Великден, Коледа и Нова Година.

1. Великден
Това е най-важният християнски празник в страната, тъй като бележи възкресението на Исус Христос според християнското учение. Празникът е дълбоко вкоренен в гръцката култура и традиция и се празнува от мнозинството от населението.
Великден в Солун е също толкова оживен и празничен, колкото в останалата част на Гърция, с няколко уникални елемента, които правят този период от време специален за жителите и посетителите на града.

Едно от основните събития, свързани с Великден в Солун, е процесията на Свещения огън. На Разпети петък хиляди хора се събират на площад Аристотел, за да станат свидетели на пристигането на Свещения огън от Йерусалим. Огънят се пренася от израелски пилот на гръцките военновъздушни сили и се предава на архиепископа на Солун, който след това го разпространява в цялата страна. Церемонията е зрелищна гледка и е дълбоко вкоренена в гръцката православна традиция.
След като Свещеният огън бъде доставен, започва процесията на Епитафия, която представлява тялото на Христос. Епитафията, украсена със свежи цветя и заобиколена от духов оркестър и вярващи, тръгва от църквата "Св. София" и обикаля из града, преди да се върне в църквата късно вечерта. Процесията е придружена от химни и тамянови пръчици, създавайки тържествена и духовна атмосфера.

Великденските празници в Солун също включват традиционна храна. Козунакът, боядисаните яйца и агнешкото са обичайни елементи от великденската трапеза. Градът е дом на няколко пекарни, които приготвят традиционен солунски козунак, който често е оформен като венец или плитка и е пълен със стафиди, локум или шоколад.
 
И накрая, Великден в Солун е време за събиране със семейството и приятелите. Хората се събират, за да споделят храната, да участват в традиционни игри и да се насладят на празничната атмосфера в града.
През цялата седмица децата обикалят квартала си, облечени в традиционни народни носии, и пеят песни в замяна на лакомства и боядисани яйца. Това е весел и оживен период, изпълнен със смях, музика и усещане за общност.
 Великден е повече от просто религиозен празник в Гърция; това е културно и социално събитие, което обединява хората, подхранва националната им идентичност и укрепва връзките между членовете на общността. Той служи като напомняне за дълбоките християнски корени на гръцката култура и предлага възможност за празнуване на централните учения на вярата, особено надеждата и изкуплението, представени от възкресението на Исус Христос.

2. Коледа
Солун, вторият по големина град в Гърция, е известен със своята жизнена атмосфера и богата история. Коледните празници тук са вълнуващо време, изпълнено с празнично настроение, традиционни обичаи и множество събития.
Коледа в Солун е оживено и празнично време, изпълнено с традиционни обичаи, вкусна храна, красиви светлини и възможности за семейно забавление. Основните места за празнуване включват големия пазар на Солун, коледния базар, площад Аристотел и Бялата кула. Традиционните събития включват църковни служби, новогодишен концерт и детски игри като целувката на прасенцето и Султана. Градът също така предлага разнообразие от заведения за хранене, където можете да опитате традиционни коледни ястия като постната вечеря "кардиокара" и различни видове козунак.

Големият пазар на Солун е идеалното място за закупуване на подаръци и украси за Коледа. Тук ще намерите разнообразие от стоки, от ръчно изработени занаяти до сезонни декорации, на разумни цени. Голямата коледна базар в центъра на града пресъздава викторианска атмосфера с дървени къщички, продаващи всичко - от играчки и дрехи до храна и напитки. Базарът е домакин и на сценични представления и концерти, добавяйки към празничната атмосфера.
Площад Аристотел се превръща в зимна страна на чудесата през празничния сезон. Тук ще намерите огромно коледно дърво, заобиколено от цветни светлини и естрада за представления и концерти. Често се организират и тематични събития за деца. Бялата кула, една от емблемите на Солун, е красиво осветена през коледния период. Посетителите могат да се разходят по крайбрежната алея и да се насладят на гледката към осветената кула и морето.
Традиционните църковни служби заемат централно място в коледните празненства в Солун. Услугите на Бъдни вечер и Рождество Христово са особено тържествени, като много хора посещават църкви като "Св. София", "Св. Димитър" и "Св. Никола".

За децата в Солун има много забавления по време на коледните празници. Това включва участие в традиционни игри като целувката на прасенцето (където децата се състезават за парче козунак, скрито в питка във формата на прасенце) и Султана (където децата се опитват да хванат монети, хвърлени във въздуха).
В допълнение към традиционните събития и атракции, Коледа в Солун предлага и разнообразна гама от заведения за хранене, където можете да се насладите на празнична храна. Постната вечеря "кардиокара", традиционно ястие, сервирано на Бъдни вечер, се състои от супа от леща, зелеви сърми, пълнени чушки и други постни ястия. Разбира се, няма Коледа без козунак, а пекарните в Солун са известни с приготвянето на традиционен солунски козунак, който често е оформен като венец или плитка и е пълен със стафиди, локум или шоколад.
В заключение, Коледа в Солун е оживено и празнично време, изпълнено с традиционни обичаи, вкусна храна, красиви светлини и възможности за семейно забавление. Това е чудесен начин да изпитате духа на сезона в Гърция и да създадете незабравими спомени с любимите хора.

3. Нова Година
Нова година в Солун е вълнуващо време, изпълнено с традиционни празненства, музика, танци и фойерверки. Независимо дали решите да прекарате вечерта със семейството си, да излезете в града или да присъствате на специално парти, със сигурност ще създадете незабравими спомени.

Традиционно новогодишната нощ (или "Василиофория") се празнува със семейството и приятелите у дома или в ресторант. Обичайно е да се обличате официално за случая и да се събирате около масата за празнична вечеря, която често включва традиционни ястия като свинско печено, пълнени чушки, тиквеник и баклава. Тези ястия представляват изобилието и плодородието, които човек очаква през новата година.

След вечеря много хора се отправят към площад Аристотел, за да станат свидетели на традиционния новогодишен концерт. Концертът включва изпълнения на популярни гръцки изпълнители и фойерверки точно в полунощ, когато часовникът удари дванадесет. Площадът се пълни с хора, които искат да бъдат част от празненствата, така че е добра идея да стигнете там рано, за да си осигурите добра позиция. Концертът е семейна традиция и можете да видите хора от всички възрасти, събрани заедно, за да се насладят на музиката и шоуто.
За тези, които предпочитат да празнуват в по-неформална обстановка, ходенето по барове, клубове и дискотеки в Солун е обичайна дейност за новогодишната нощ. Градът разполага с разнообразен нощен живот, предлагащ нещо за всеки вкус. Ако планирате да излезете, не забравяйте да направите резервации предварително, тъй като много места могат да бъдат резервирани. Клубовете и дискотеките обикновено имат специални оферти и теми за новогодишната нощ, гарантирайки, че празникът ще бъде незабравим.

Някои хотели и ресторанти в Солун организират специални новогодишни партита с менюта на шведска маса, забавления на живо и понякога дори гостуващи DJ. Тези събития могат да бъдат чудесен начин да отпразнувате Нова година в изискана обстановка. Партитата често имат определена тема или дрескод, добавяйки допълнително измерение на забавление към вечерта.
Фойерверките са основна част от честването на Нова година в Солун. Можете да видите дисплеи в различни части на града, включително крайбрежния булевард и площад Аристотел. Някои хора дори организират лични фойерверки в задните си дворове или балкони. Зрелището на фойерверките в полунощ е спираща дъха гледка, която никога няма да забравите.
Сутринта след Нова година много хора се отправят към църквата, за да присъстват на празничната литургия в първия ден от новата година. Това е традиция, която се спазва от много семейства в цяла Гърция. Литургията е тържествено събитие, което помага на хората да започнат новата година с чувство на благодарност и надежда.
След литургията много хора се събират със семейството и приятелите си за късна закуска или брънч. Това е възможност да споделите истории от изминалата нощ и да направите планове за предстоящата година. Брънчът често включва традиционни ястия като пастели (баница със спанак) и бугаца (сладка баница).
 
Празниците са винаги добър повод за една заслужена екскурзия, а ние от AmigosTravel винаги имаме специални оферти за нашите клиенти.
 
4. Кой хотел да изберем за празничната ни почивка в Солун?

1.  Makedonia Palace
Makedonia Palace е луксозен петзвезден хотел, разположен в сърцето на Солун, Гърция. Отворил врати за първи път през 1972, реновиран през 2017, хотелът и днес предоставя луксозно и комфортно изживяване на своите гости, което ги кара да се връщат отново и отново.
Хотелът се намира в непосредствена близост до основните забележителности на Солун, включително площад Аристотел, Бялата кула и крайбрежната алея. Това местоположение го прави идеален избор както за бизнес пътувания, така и за туристически обиколки, позволявайки на гостите да изследват града лесно.
Makedonia Palace предлага разнообразие от стаи и апартаменти, всеки от които е оборудван с модерни удобства като LCD телевизор с плосък екран, безплатен Wi-Fi интернет, климатик и минибар. Стаите също предлагат изглед към града или морето, осигурявайки на гостите панорамна гледка към Солун.
Хотелът разполага с три ресторанта, които сервират разнообразна кухня, варираща от средиземноморска до международна. The Gourmet Restaurant предлага изискано изживяване при хранене с меню, създадено от известния готвач Йоргос Цоравас. The Sky Bar предлага панорамна гледка към Солун, докато The Atrium Bar е идеално място за почивка с чаша кафе или коктейл.

[https://www.amigostravel.eu/cache/images/15856.jpg]

В допълнение към своите заведения за хранене, Makedonia Palace предлага и няколко опции за срещи и събития. Хотелът разполага с четири конферентни зали с капацитет до 500 души, което го прави подходящ за корпоративни срещи, сватби и други тържества.
Уелнес центърът на хотела, The White Dream Spa, предлага разнообразие от процедури за красота и релаксация, включително масажи, терапии за лице и тяло и процедури за таласотерапия. Центърът също така разполага с фитнес зала, сауна и джакузи.
В обобщение, Makedonia Palace е луксозен хотел, разположен в центъра на Солун, предлагащ първокласни съоръжения, изискани заведения за хранене и удобни стаи. Неговият удобен достъп до основните атракции на града го прави отличен избор както за бизнес, така и за ваканционни пътувания.
 
2. Mediterranean Palace
Mediterranean Palace е друг луксозен петзвезден хотел, разположен в Солун, Гърция. Хотелът е известен със своя елегантен арт деко дизайн и изискани удобства.
Разположен в близост до крайбрежната алея и търговския квартал на града, Mediterranean Palace предлага лесен достъп до основните атракции на Солун, включително Бялата кула, площад Аристотел и многобройните музеи и галерии в града.
Хотелът разполага с 180 стаи и апартаменти, всеки от които е декориран в успокояващи земни тонове и предлага модерни удобства като LED телевизор с плосък екран, безплатен Wi-Fi интернет, климатик и минибар. Повечето стаи разполагат с балкон с изглед към морето или града.
Mediterranean Palace предлага три ресторанта, които сервират разнообразна кухня, варираща от средиземноморска до международна. The Aegean Grill предлага изискано изживяване при хранене с меню, вдъхновено от гръцките острови, докато The Veranda е идеална за спокойна закуска или лека закуска. The Atrium Bar е идеалното място за почивка с чаша кафе или коктейл.

[https://www.amigostravel.eu/cache/images/15778.jpg]

Хотелът разполага и с добре оборудван фитнес център, сауна и турска баня, както и открит басейн с изглед към морето. Уелнес центърът предлага и разнообразие от процедури за красота и релаксация, включително масажи, терапии за лице и тяло и процедури за таласотерапия.
В допълнение към своите заведения за хранене и уелнес съоръжения, Mediterranean Palace предлага и няколко опции за срещи и събития. Хотелът разполага с две конферентни зали с капацитет до 200 души, което го прави подходящ за корпоративни срещи, сватби и други тържества.
В обобщение, Mediterranean Palace е луксозен хотел, разположен в сърцето на Солун, предлагащ изискани съоръжения, изискани заведения за хранене и удобни стаи. Неговият удобен достъп до основните атракции на града го прави отличен избор както за бизнес, така и за ваканционни пътувания.


3. Imperial Palace
Imperial Palace в Солун е един от най-престижните и стилни хотели в града, предлагащ на своите гости комбинация от лукс, комфорт и елегантност. Разположен в сърцето на Солун, този хотел се отличава с елегантен дизайн, съчетаващ класически елементи и модерни удобства.
Хотелът предлага разнообразие от стаи и апартаменти, всички обзаведени с внимание към детайла и оборудвани с най-новите технологии. Всяка стая е просторна, със стилни мебели и съвременни удобства, осигуряващи максимален комфорт и уют на гостите.
Imperial Palace разполага и с изискани ресторанти, където гостите могат да се насладят на богата селекция от международна и местна кухня, приготвена с висококачествени продукти. Барът на хотела е идеалното място за отдих след дълъг ден, където може да се насладите на разнообразие от напитки и коктейли.
За любителите на спа процедурите, хотелът предлага съвременен спа център с разнообразни терапии и процедури, които ще помогнат на гостите да се отпуснат и да се погрижат за своето здраве и красота. Освен това, Imperial Palace разполага с добре оборудвана фитнес зала за тези, които искат да поддържат форма по време на престоя си.

[https://www.amigostravel.eu/cache/images/54367289.jpg]

Хотелът също така предоставя отлични условия за организиране на бизнес срещи и конференции, като предлага модерни конферентни зали и професионално оборудване, което гарантира успешното провеждане на всяко събитие.
Imperial Palace в Солун е идеалният избор както за бизнес пътувания, така и за ваканции, предлагайки на своите гости несравнима атмосфера на лукс и комфорт в един от най-красивите градове в Гърция.


4. Porto Palace Hotel
Porto Palace Hotel е емблематичен хотел, разположен в историческия индустриален район на Солун, който съчетава уникален архитектурен стил с модерни удобства и несравнимо обслужване. Разположен на брега на морето, хотелът предлага на своите гости луксозна обстановка и невероятна гледка към Солунския залив.
Сградата на хотела е реновиран индустриален комплекс от 1920-те години, който е превърнат в съвременен луксозен хотел. Интериорът на Porto Palace съчетава индустриалното наследство на сградата с модерни дизайнерски решения, създавайки уникална атмосфера, която съчетава миналото и настоящето.
Хотелът предлага широка гама от елегантни и просторни стаи и апартаменти, които са обзаведени с внимание към детайлите. Всяка стая е оборудвана с най-новите технологии и удобства, осигурявайки максимален комфорт и стил. Гостите могат да се насладят на великолепни изгледи към морето или към града, докато се отпуснат в уютната и елегантна обстановка.
 
[https://www.amigostravel.eu/cache/images/54409493.jpg]

Porto Palace се гордее с разнообразието от кулинарни изкушения, които предлага в своите ресторанти. От автентична гръцка кухня до международни ястия, всяко хранене е истинско гастрономическо удоволствие. Хотелът разполага и с няколко бара, включително на покрива, където гостите могат да се насладят на освежаващи напитки, докато се любуват на зашеметяващата панорама.
За тези, които търсят релаксация и освежаване, Porto Palace предлага съвременен спа център с разнообразие от процедури и терапии, които ще помогнат на гостите да се отпуснат и да възстановят баланса си. Хотелът също така разполага с фитнес център, оборудван с модерни съоръжения, идеален за поддържане на добра физическа форма.
Porto Palace е и перфектното място за провеждане на бизнес събития и конференции, благодарение на своите просторни конферентни зали и първокласно оборудване. Независимо дали става въпрос за корпоративно събитие или частно тържество, хотелът предлага гъвкави решения и персонализирано обслужване, за да гарантира успеха на всяко мероприятие.
Със своето стратегическо разположение, исторически чар и съвременен лукс, Porto Palace е идеалният избор за всеки, който иска да изживее Солун в неговата най-добра светлина, съчетавайки традиция и модерност в едно незабравимо преживяване.


5. Electrа Palace
Electra Palace е модерен и стилен хотел, разположен в сърцето на Солун, Гърция. Отворен през 2018 г., това е един от най-новите и иновативни хотели в града, предлагащ уникално изживяване за гости, търсещи съвременен комфорт и лукс.
Разположен в близост до търговския квартал на града и само на кратка разходка от основните забележителности като Бялата кула и площад Аристотел, Electra Palace предлага удобен достъп до всичко, което Солун може да предложи.
Хотелът разполага със 100 стаи, всяка от които е проектирана с внимание към детайла и оборудвана с модерни удобства като интелигентни системи за управление на осветлението и температурата, LED телевизори с плосък екран, безплатен Wi-Fi интернет и Nespresso машини. Стаите също предлагат изглед към града или морето, осигурявайки на гостите панорамна гледка към Солун.
Electra Palace предлага два ресторанта, които сервират разнообразна кухня, варираща от средиземноморска до международна. The Dining Room предлага изискано изживяване при хранене с меню, вдъхновено от местните продукти и създадено от главния готвач на хотела. The Rooftop Bar е идеалното място за почивка с чаша коктейл, докато се наслаждавате на зашеметяващата гледка към града.
Хотелът разполага и с добре оборудван фитнес център, сауна и турска баня, както и открит басейн на покрива с изглед към Солун. Уелнес центърът предлага и разнообразие от процедури за красота и релаксация, включително масажи, терапии за лице и тяло и процедури за таласотерапия.
 
[https://www.amigostravel.eu/cache/images/16569.jpg]

В допълнение към своите заведения за хранене и уелнес съоръжения, Electra Palace Солун предлага и няколко опции за срещи и събития. Хотелът разполага с една конферентна зала с капацитет до 100 души, което го прави подходящ за корпоративни срещи, сватби и други тържества.
В обобщение, Electra Palace е модерен и стилен хотел, разположен в центъра на Солун, предлагащ уникално изживяване за гости, търсещи съвременен комфорт и лукс. Неговият удобен достъп до основните атракции на града го прави отличен избор както за бизнес, така и за ваканционни пътувания.
 
В заключение, Солун предлага набор от преживявания, които ще направят вашето празнично пътуване незабравимо. От богата история и култура до природна красота и възхитителна кухня, градът има всичко, за да осигури приятно и запомнящо се изживяване за вас и вашите близки. Затова изберете Солун за следващата си празнична дестинация и създайте спомени, които ще останат за цял живот!